vietnam-thailand.reismee.nl

Halong Bay 1 + 2 September

's Ochtends hebben de wekker om 6:30 gezet. Tussen 7:45 en 8:15 worden we namelijk opgehaald voor onze 2-daagse boot-excursie naar Halong Bay.

Opvallend is de wijze waarop we hier wakker worden. In Nederland wordt je 's ochtends wakker met het fluiten van de vogels, hier in Hanoi wordt je wakker met een symfonie van toeterende scooters...

Gedouched en wel ziten we aan het ontbijt. Om 7:50 staan we buiten om te wachten op onze bus. De bus arriveerd om 8:20. Zo hebben we uitgebreid de mogelijkheid om de dagelijkse rituelen van de locale mensen te observeren. De Bao-pao achtige broodjes van het oma'tje naast ons hotel blijken erg in trek te zijn. Niet veel later ontdekken we ook wie de hofleverancier is van ons heerlijk ontbijt, inderdaad.. het zelfde oma'tje!

Nadat iedereen is ingeladen in de bus vertrekken we naar Halong Bay voor een drie uur durende reis. Overal waar je kijkt kijk je verwonderd. Zijn het niet de mooi groene rijstvelden, dan wel de vietnamezen die op de snelweg langs de 'vluchtstrook' hun (stok)broodjes proberen te verkopen. Een ander moment moet al het verkeer plots stoppen door koe midden op de weg.
Onderweg stoppen we bij een restaurant waar we wat drinken en Gert een Vietnam-petje koopt ter bescherming tegen de zon (op de boot).

Al dommelend en af en toe hevig schuddend vervolgen we onze weg en arriveren we in Halong Bay. Daar hebben we nog 'even' moeten wachten op onze kapitein omdat voor ons onbekende reden even op het politiebureau zat.
Bij het wachten op de boot onmoeten we een Nederlands stel en delen wat vakantie-evaringen/tips.

Op de boot beginnen we al snel met een uitgebreide lunch. Vis, uiteraard rijst, en ook de krabben (met huid en haar) ontbreken niet. Gert doet een poging voor de krabben. Allereerst al een kunst om de krab te openen, en om vervolgens ook nog iets lekkers er uit te toveren. Tijdens de lunch komen we in gesprek met twee Duitse dames, evenals een Russisch stel, waarvan alleen de vrouw Engels onderlegd is.

Na de lunch varen we verder richting de druipsteen-grot die we gaan bezoeken. Het is een erg grote grot en maken een 2 kilometer lange wandeling door de grot. De gekleurde verlichting maakt de gevormde rotsen nog indrukwekkender.

Na het bezoek aan de grot hebben we de gelegenheid om een uur te kajakken in een omgeving die moeilijk te omschrijven is. Halong Bay is adembenemend mooi en is te omschrijven als uit zee rijzende hoge rotspartijen en allen zeer groen begroeid. Denk hierbij nog rondvliegende zeearends duikend naar vissen en een ondergaande zon, om slechts een indicatie te geven.
Tijdens het kajakken probeer ik ook voor het eerst de onderwater camera uit en hij heeft in zoutwater de proef doorstaan en nog mooi foto's ook. Een zeer geslaagd kayak tocht dus!

Terug op de boot staat nog een een duik in het water op het programma. Springend van af het hoge bovendek is een een gewilde manier om in het water te komen. Deze pret is echter snel over nadat 1 van de russiche passagiers na de landing in het water zijn schouder uit de kom schiet. Hij moest naar het vaste land worden gebracht om daar door een ' medicijnen' vrouw door middel van massage de schouder weer terug te plaatsen om vervolgens de zelfde avond weer terug op de boot te keren.

Na een heerlijk uitgebreid diner gaan we uitbuiken op het bovendek. Hier drinken we wat biertjes met de twee Duitse dames. Geweldig om te horen hoe 1 van de twee na drie biertjes haar vriendin adoreerde op meest poëtisch mogelijke wijze. Alles uiteraard met een knipoog ;-)

We hebben nog getracht om om 5 uur 's ochtends de zonsopkomst mee te maken. Zelfs de wekker gezet, maar nadat we om 5 uur en half6 door het raam hadden gekeken en geen enkele zonnestraal zagen toch maar besloten om te blijven liggen. Om 7:30 werden we alsnog gewekt door de scheepsbel, ontbij was gereed!

Na het ontbijt een heerlijk warme douche onder een grote regen-sproeier genomen.

Nu heerlijk in de zon liggend (Gert in de schaduw) ophet bovendek, terugvarend naar de haven van Halong. Omringd door soortgelijke boten (twintigtallen) voelt bijna als de Sail in Amsterdam.

Onderweg nog bezoek gehad van de waterpolitie, maar nee, ze kwamen gelukkig niet onze kapitein halen en waren weer snel vertrokken.

Onderweg worden we nog opgeschrikt door een scooter-ongeluk. Een zwaar beschadigde scooter ligt op de snelweg, evenals een grote plas bloed. Hier krijg je wel even kippenvel van. De tour-gids geeft zelfs aan dat er iemand overleden zou zijn. Eén ding staat vast met 4 miljoen scooters in Hanoi is het onvermijdelijk dat er ongelukken vallen....

Eind van de middag komen we aan in Hanoi, waar het al erg druk begint te worden vanwegen de viering van het 65-jarig onafhankelijkheidsfeest vanavond.